Schoolreisje - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Jeroen en Ivette Langeveld - WaarBenJij.nu Schoolreisje - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Jeroen en Ivette Langeveld - WaarBenJij.nu

Schoolreisje

Door: Ivette

Blijf op de hoogte en volg Jeroen en Ivette

21 Juni 2010 | Indonesië, Batavia

Gisteren (zondag) zijn we naar een ander hotel verhuisd. Gewoon omdat we daar zin in hadden. En het bevalt ons hier uitstekend. Heerlijk luxe hotel met privé strand. Gisteren daar direct maar gebruik van gemaakt en heerlijk op het strand gelegen. Gisteravond zijn we uit eten geweest bij een Italiaans restaurant op dit resort en ook dat was best lekker. Er waren drie mannen die speelden mooie muziek, twee gitaren en een contra bas. Ze kwamen nog speciaal bij ons tafeltje staan om verzoeknummers te spelen, maar Lenny Kravitz kenden ze niet ;-) Maar wel nummers van Sting, U2 en the Beatles…. Erg leuk.

Maar vandaag was een veel leukere dag. In plaats van de standaard toeristische uitstapjes, zijn wij samen met Leo en Icha naar scholen gaan kijken. De scholen waar de meisjes heen gaan. Het schoolsysteem is hier als volgt;
De basisschool , voor kinderen van 6 tot 12 jaar is gratis en verplicht voor alle leerlingen. De scholen zijn hierdoor afhankelijk van donaties. Want de regering geeft voor deze leerlingen gratis scholing, maar betalen niet mee aan het onderhoud van de scholen. En dat is dus ook te zien aan deze scholen. Weinig luxe en comfort en allemaal houten bankjes en tafeltjes. Deed ons erg denken aan de lokalen die worden tentoongesteld in het Veenmuseum. Van de school waar wij waren en waar op dit moment nog 4 meisjes heen gaan, is één lokaal helemaal kapot. Dit lokaal is al drie jaar onbruikbaar en ze krijgen het niet voor elkaar om geld in te zamelen om het lokaal te maken. Simpelweg omdat de regering niet betaald.
Na de basisschool komt de middelbare school, dit is voor de kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar. Vanaf deze leeftijd is scholing niet meer gratis. Dus wanneer je uit een arm gezin komt, houdt hier je scholing op. Aan het onderhoud van de scholen kan je duidelijk zien dat er meer geld binnen komt. De lokalen zijn net even wat luxer en zo ook de uitstraling van de scholen, het deed ons denken aan een privé school.
Na de middelbare school komt de hoge school en deze is voor de leeftijd van 15 tot 18/19 jaar. De hoge school kent verschillende niveaus.

Op elke school kregen we een rondleiding van één van de leraren, of de hoofdmeester of van de leerlingen, zover deze aanwezig zijn. Het was vreemd om te zien dat alle scholen gewoon open zijn en dat er leraren en leerlingen aanwezig zijn, terwijl het vakantie is. Maar de scholen zijn puur open om de administratie bij te werken en nieuwe leerlingen in te schrijven. De leraren hebben dus geen vakantie en zijn elke dag aanwezig. Op de lagere school liepen nog heel wat kinderen rond in uniform, deze kinderen wachten nog op hun rapport. Op de hogere scholen liepen ook leerlingen, maar deze waren daar aan het werk. Hun werk bestaat uit administratie, het helpen van de leraren.

Het was ontzettend leuk en leerzaam om deze scholen te zien en er achter te komen waar de meisjes les krijgen en hoe ze les krijgen. Er is nog een groot verschil met Nederland. Maar goed, dat zal ook altijd wel zo blijven.

Na deze leerzame ochtend zijn we gaan shoppen. We zijn weer naar hetzelfde grote warenhuis als vorig jaar geweest en hebben veel ingekocht. Eerst heel bescheiden, maar na een tijdje kwamen er toch steeds meer dingen op hun lijstje te staan. Na drie karren vol hoofdkussens, beddengoed, schoolspullen en nog veel meer was het tijd om af te rekenen en nog even te gaan lunchen. Dit zijn we samen gaan doen met Leo, Icha en twee meisje van het huis, Rica en Eva. Het was een geweldige lunch, veel gelachen en weer veel informatie uitgewisseld.

Alles paste gelukkig in de auto, maar toen was ie ook tot de nok toe vol. En zo met een afgeladen auto zijn we weer terug naar het huis gereden. Aldaar hebben we nog koffie en thee gedronken om daarna weer voldaan naar het hotel terug te gaan.
Maar niet voordat we eerst naar de grote souvenir shop zijn geweest. En ja, we willen het toch even zeggen. Het is gelukt om een souvenir te kopen voor tante Anneke en tante Tineke ;-)

Morgenmiddag nemen Leo, Icha, Rica en Eva ons mee naar de zeetempel Tanah Lot. Vanaf daar kun je een hele mooie zonsondergang zien. We zijn erg benieuwd en hebben er veel zin in.

X

• 21 Juni 2010 - 15:53

Arjan:

Leuk om jullie reis weer te volgen! Heel veel plezier nog! Groeten van ons

• 21 Juni 2010 - 18:34

Irene:

Leuk zeg! Fijn om zo een beter beeld te krijgen van het leven van de meiden, lijkt me.

Heel veel plezier nog!!!

• 21 Juni 2010 - 20:05

Janette:

Hey lieve mensen,

Vast een heel mooie ervaring! Geeft vast ook een goed gevoel te zien aan welke belangrijke dingen het geld uitgegeven wordt. Geniet nog even van jullie laatste dagen en kom lekker tot rust.

Dikke kus

• 22 Juni 2010 - 05:11

Geejee En Roos:

wederom.... een prachtig verhaal.. Ook fijn te lezen hoe jullie inzet in!! maak er nog wat van!!! Kus kus